Mere velfærdsteknologi til ældre og demensramte

Den politiske styregruppe på velfærdsområdet har igen uddelt penge fra den pulje på 20 mio. kr., som er øremærket til velfærdsteknologi fra 2012-2016. Politikerne vil bruge 3,4 mio. kr. til nye teknologier, primært til ældre og mennesker med demens.

Senge- og siddecykler, så også sengeliggende eller kørestolsbrugere kan motionere og holde kroppen sund og i gang. Kæledyrsrobotter, som ligner katte, til at stimulere demensramtes kommunikation, reaktion og omsorg – og særlige læne- og gyngestole, som virker beroligende på mennesker med demens.

Dette er nogle af de trænings- og demensteknologier, som snart finder vej til Vejle Kommunes plejecentre.

Mere ro til urolige mennesker med demens
- Denne gang har vi især satset på at teste nye trænings- og sanseteknologier til ældre og demensramte. 1,4 mio. kr. af de 3,4 mio. kr. bruges til denne målgruppe. Især teknologierne til mennesker med demenssygdomme kan - udover at skabe ro og tryghed hos den enkelte - også være med til at reducere behovet for medicin. Vi glæder os derfor til at følge projektet.

Sådan lyder det fra formandskabet i Senior-, Voksen- og Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, som udgør den politiske styregruppe, og som vælger, hvad puljen på de 20 mio. kr. skal bruges til.

Flere vende- og løfteteknologier
Derudover bliver 1,5 mio. kr. omsat til flere vende- og løfteteknologier, bl.a. til en speciel stol ved navn Raizer. Den gør det muligt for en medarbejder selv at hjælpe en borger op, som er faldet. Stolen er nem at have med overalt. Tidligere var medarbejderne nødt til at tilkalde hjælp fra andre kollegaer, når en borger faldt. Det var tidskrævende, dyrt og heller ikke særligt værdigt for borgeren at skulle ligge og vente.

Vasketoilettet – en succes
- Vi har også valgt at satse på teknologier, vi allerede har testet og med gode resultater og erfaringer til følge, fortæller politikerne og nævner vasketoilettet, som kan hjælpe især ældre med selv at gå på toilet, i stedet for at de skal vente på, at plejepersonalet kommer for at hjælpe dem med at vaske sig.

- Den personlige frihed, som borgerne opnår ved at have et vasketoilet kan også hjælpe dem fremadrettet. Når de får sådan en succesoplevelse, kan det forhåbentligt give dem lyst til at gøre flere ting selv fremover. Det giver dem mere velfærd, siger de tre politikere, der har givet 400.000 kr. til køb af flere vasketoiletter og badestole.

De valgte teknologier er teknologier, som de enkelte centre i Velfærdsforvaltningen selv har peget på og bedt politikere tage stilling til.

Næste – og måske sidste – gang, den politiske styregruppe mødes for at uddele de sidste puljepenge, er oktober 2016. Til den tid skal byrådet også tage stilling til, hvordan politikerne fremadrettet ønsker at arbejde med velfærdsteknologi.

Mere information
Formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Gerda Hagemann Pedersen, tlf.: 40 45 21 29.
Formand for Seniorudvalget Holger Gorm Petersen, tlf.: 28 35 28 98.
Formand for Voksenudvalget Gitte Frederiksen, tlf.: 24 42 86 95.
Projektledere for Velfærdsteknologi i Vejle Kommune, Lisbeth Bjerre Jensen, tlf.:76 81 60 05

Denne side er sidst opdateret: 24.05.2016